Vemod!

Nu ser och hör man gässen flyga iväg söderut. De smyger inte direkt där uppe. Undrar vad de säger? De kanske tjafsar om vem som ska flyga först? För det är ett riktigt babbel många meter ovanför!
Jag tycker om hösten och mörkret men det känns lite vemodigt när fåglarna  flyger söderut. Tyvärr så dukar väldigt väldigt många under på färden. Och att de hittar? Helt otroligt! Vissa arter flyger över Medelhavet och Sahara och som kommer tillbaka till just den fågelholken i Ångermanland!! (eller var de nu bor)

Varför flyger gäss i V-formation?
Därför att det är energibesparande. Varje fågel flyger snett bakom (och en aning högre) än fågeln framför, och hamnar i en uppåtgående luftvirvel som fågeln framför har rört upp. Det är också möjligt att V-formationen hjälper fåglarna att hålla koll på varandra och inte kollidera i luften.

När en fågel flyger bildas en liggande virvel med centrum vid vingspetsarna. Luften under vingen pressas nedåt, virveln vid den högra vingspetsen roterar motsols (sett bakifrån) och virveln vid den vänstra vingspetsen roterar medsols (sett bakifrån). Genom att flyga bakom och strax utanför framförvarande fågel hamnar varje fågel i den uppåtgående halvan av luftvirveln från den ena vingen på fågeln framför.

En undersökning har visat att gäss i V-formation kan flyga 71% längre än om de flög ensamma, med samma energiåtgång. Den enda som inte tjänar på arrangemanget är ledargåsen längst fram, och gässen byter av varandra från att flyga där.
Denna artikel lånad från:
http://faktabanken.nu/gassflyg.htm

Bild lånad från:www.myra.nu/myraUA-447.jpg
De har även en egen skylt!

Bild lånad från:www.sydsvenskan-img.se/.../LMEgas4_232739a.jpgUtflykt till hamnen

Samlade ihop barn och barnbarn för det stora äventyret! Matsäck gjordes iordning, alla ungar räknades in därefter klev vi på TÅGET som skulle ta oss till utflyktsmålet, lekparken i hamnen! Några av oss hade stora förväntningar och jag tror att alla föll ut för en av de korta människorna! Det som var särskilt roligt var att springa och kasta bröd PÅ fåglarna. Jag kan garantera att ingen fågel blev skadad!

Noah två månader tar sitt första äventyr med ro.

William har nyss vaknat och är lite fundersam.

Mormor glad och stolt över sina tre pojkar!

Vardag

Nu börjar det kännas att hösten är på väg. Luften en aning annorlunda och idag har det regnat. Jag hade missat en trevligt åskoväder förra veckan. Håller alla tummar till att det blir fler.
Har idag kokat blåbärssylt. Kokade på två liter (har lyckan att ha tio liter) och det bidde två burkar. Våfflor/pannkaka med grädde och blåbärssylt...