Tisdag

Snart är det Valborg, igen! Det är den enda dagen jag längtar till Uppsala och det ordentligt! Har firat Valborg i denna studentstad sedan 1975 och det är ju ett tag. Nästan en eon eller två. Förr i tiden började man med sillfrukost/lunch.
Därefter diverse aktiviteter som t.ex forsränningen kl. 10.00. Sen är det dags för "backen"! Kl. 15.00 står rektor för universitet på Carolina Rediviva, han hälsar våren välkommen och viftar med den vita mössan. Tusentals och åter tusentals studenter står på Drottninggatan och viftar tillbaka. De unga står på gatan och de äldre står bredvid. De yngre börjar sin champangegalopp! De går till olika nationer och dricker champagne. Sen på kvällen är det sittning och andra begivenheter på de olika studentnationerna. NICE! Om man orkar med nästan ett helt dygn partandes...... Och det gör man definitivt inte efter 30...

Bild lånad från: .bp.blogspot.com/.../s400/pict0822.jpg

Bild lånad från: www.of.ki.se/valborg.jpg

Föräldrar tänk på att inte köpa ut åt edra tonåringar! I Uppsala kom jag aldrig i kontakt med någon som köpte ut i min bekantskapskrets. Det var inget tal om det. När jag var på föräldramöten i skolan så var det en självklarhet att aldrig köpa ut åt ungarna. Men sedan jag kom ned hit till Nyköping så vet jag redan tre stycken som handlar! När jag har frågat så har de sagt "då vet jag vad han/hon dricker". "jag köper bara fem starköl och då blir inte han/hon full". "de får ändå tag på sprit"! Det är som att ramla på rygg! Tonåringar är inte vuxna, deras hjärnor växer fortfarande. Om alla föräldrar säger nej så tar man bort en del alkohol från de unga. De barn som får dricka hemma tidigt löper en avsevärd större risk att få problem senare i livet. Det finns flera studier om detta. Nog om deta!
Ha en trevlig Valborg med eller utan sprit! Jag och Lukas ska fira med en flaska på kvällen. Tror att han får hela flaskan för sig själv, me don´t like välling..........

Söndag

På bara tre dagar så är björkarna utslagna! Inte riktigt helt utan som ganska stora bebislöv. Det är så vackert att se och lyssna nu.  Sänder en tanke till alla pollenallergiker. Jag vet att för dem är det inte lika roligt att vara ute och njuta av våren. Men kan trösta att för en del av er så försvinner besvären efter ett antal år. Åtminstone minskar.

Bild lånad från: www.delsboonline.se/files/180x400/vard1.jpg

Fredag

Hade lite tankar om våra matvanor,igen! Hur de har förändrats. När flickorna bodde hemma så var det aldrig halvfabrikat. Jag hade inte råd att köpa hämtmat etc. Jag gjorde allt från grunden, bakade också. De blev jätteglada när det var "köpebröd"! Ungar som växer upp nu äter hämtmat och helfabrikat från affären. Är det inne att äta hämtmat? Många klagar på att tiden inte räcker till för att koka potatis men hur lång tid tar det att åka till Mackis? Vill man inte att barnen ska få i sig fullgod näring? Det finns massor av forskarrön om barn som inte äter tillräckligt med ex mineraler, vilka konsekvenser det kan bli! Fetman ökar lavinartat här i Sverige, vi är bara ett ministeg från USA. Dålig mat och ingen fysisk aktivitet, klart att man blir tjock! Barn måste vara ute och leka. Och som den nya trenden att föräldrar skjutsar till skolan. Ingen gjorde det när tjejerna gick i skolan men nu var och varann blir skjutsad! Det är ju gratismotion! Gäller även för vuxna! Gå av en hållplats, gå i trappor. Just det lilla kan betyda väldigt mycket. Alla kan ta en promenad! (det finns ytterst få diagnoser där man inte ska promenera)

Bild lånad från:content.expressen.se/.../images/mat.png

Var in till Mia en liten stund idag. Under den tid jag var där hade någon snott ventilgummit på Hulda!!!! EVIL!